Monday 18 June 2012

Με το ποδήλατο στον Αη-Στράτη


Κι όμως γίνεται να γυρίσεις όλο τον Αη-Στράτη με το ποδήλατο! Είναι μια εμπειρία μοναδική. Η ποδηλασία συνδυάζει τέλεια την επαφή με την φύση και τον αθλητισμό και το νησί μας έχει πολλά σημεία εκπληκτικής ομορφιάς που κυριολεκτικά σου κόβουν την ανάσα. Ποδηλατικές διαδρομές δεν υπάρχουν (ακόμα) οπότε, εκτός οικισμού οι ποδηλάτες πρέπει να χρησιμοποιούν τους υπάρχοντες χωματόδρομους που σε αρκετά σημεία είναι αρκετά ανηφορικοί και με πολλές πέτρες. Πιστέψτε με όμως, αξίζει τον κόπο η όποια μικρή ταλαιπωρία. Σε αρκετά κομμάτια οι διαδρομές είναι σχετικά επίπεδες, ο χωματόδρομος στρωμένος,  περνάς μέσα από τις βελανιδιές, απολαμβάνεις την θαλασσινή αύρα και την απίστευτη θέα… με λίγα λόγια μαγεία.

Για να πάει κανείς στο Αλωνίστι, που είναι σε απόσταση περίπου 6 χλμ  από τον οικισμό θέλει, ανάλογα με τον ρυθμό, 20 με 40 λεπτά. Η καλύτερη ώρα είναι νωρίς το πρωί ή το απόγευμα για να έχει σκιά σε μεγάλα κομμάτια της διαδρομής.



Η επιστροφή μπορεί να γίνει περνώντας από τις κεραίες και το μαντρί του Κώστα και καταλήγοντας στο μικρό κομμάτι ασφάλτου (11 χλμ).  

Υπέροχη είναι και η διαδρομή προς το Σιαλμά περνώντας από του Ριζά τη ράχη, το Μαυρολάκκο, τα Ισώματα και τις Λούτσες. Για να γλυτώσει κανείς την αρχική απότομη ανηφόρα, μπορεί να πάρει τον δρόμο για χωματόδρομο για το Αλωνήτσι και στο σταυρό να πάει δεξιά προς τη μονή Καρακάλου. Στην επόμενη διασταύρωση δεξιά και στη συνέχεια μια φοβερή διαδρομή στη σκιά το απόγευμα και με καταπληκτική θέα στο Λεβάντη μέχρι να συναντήσει κανείς το δρόμο για το Σιαλμά.  Η διαδρομή αυτή με επιστροφή μέσω του μικρού κομματιού ασφάλτου στο τέλος είναι 30 χλμ και είναι μέτριας δυσκολίας πάντα με mountain bike.


Στο νότιο τμήμα του νησιού η ζημιά από το
πέρασμα της ακρίδας είναι οφθαλμοφανές.

Αν μπορέσουμε και δημιουργήσουμε μια βασική υποδομή με κάποιες ποδηλατικές αμιγώς διαδρομές μέσα στα δάση βελανιδιάς και σε συνδυασμό με το δίκτυο μονοπατιών υπό διαμόρφωση, το νησί μας θα αποτελέσει μαγνήτη για τους λάτρεις του είδους. Μέχρι τότε, όσοι αντέχετε, μην ξεχνάτε να παίρνετε το ποδήλατό σας στον Αη-Στράτη, και με τον ρυθμό σας ο καθένας, αρχίστε την εξερεύνηση. ΑΞΙΖΕΙ!!

Π.Κ.