Friday 12 November 2010

Άνοιγμα και σήμανση μονοπατιού στα Αυλάκια

Κι όμως τα παλαιά μονοπάτια του νησιού μας αναβιώνουν!
Μια από τις πολλές κρυφές ομορφιές του υπέροχου νησιού μας είναι και τα παλαιά μονοπάτια που οι κάτοικοι του νησιού χρησιμοποιούσαν πριν πολλές δεκαετίες για να μεταφέρουν τις σοδειές με τα γαϊδουράκια. Η χάραξη των μονοπατιών αυτών γινόταν με κυριότερα κριτήρια την εύκολη διέλευση για τα ζωντανά-μεταφορείς και τους ανθρώπους αλλά και την αποφυγή των ιδιοκτησιών που τότε καλλιεργούντο. Έχοντας περπατήσει κάποια από αυτά τα μονοπάτια, δεν μπορώ παρά να επισημάνω πως το σκιερό της διαδρομής καθώς και το πέρασμα από σημεία με πραγματικά μοναδική θέα, πρέπει κατά κάποιο τρόπο να είχαν τη σημασία τους καθώς η διαδρομές είναι υπέροχες. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά τα μονοπάτια δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ή χρησιμοποιούνται ελάχιστα μετά από τον σεισμό. Επιπλέον, τα μονοπάτια που ανοίγουν πρόβατα και κατσίκια δυσκολεύουν πολύ την ανεύρεση του αρχικού μονοπατιού και πολύ συχνά ο περιπατητής μπερδεύεται και καταλήγει σε γκρέμια, ρέματα και αστουβιές.
Την Κυριακή 7 Νοεμβρίου, μια ομάδα τριών εθελοντών με πρωτοβουλία του συλλόγου των απανταχού Αγιοευστρατητών (οι Γιώργος Κουτσουρίδης, Ελπίδα Κριτσίκη και Πανάγος Κριτσίκης) με ειδικά σήμαντρα από αλουμίνιο έκαναν σήμανση ενός τμήματος του παλαιού μονοπατιού στα Αυλάκια που ενώνει το Νταλτανό (όπου σήμερα έχει το μαντρί του ο Δημητρός Πετινάριας) με το Αλονίτσι. Το μονοπάτι διασχίζει ένα δάσος βελανιδιάς απίστευτου κάλους. Η διαδρομή που σημάνθηκε είναι περίπου 1,5 χιλιόμετρα (από το καλντερίμι του Αη-Αλέξη μέχρι το Σωλινάρι που βρίσκετε πάνω από τα Λιμενοδάρεια) και υπολείπονται αλλά τόσα, τα οποία θα σημανθούν πολύ σύντομα. Τα ειδικά σήμαντρα τοποθετούνται σε απόσταση 10 έως 40 μέτρα το ένα από το άλλο, με τρόπο ώστε ο περιπατητής να μην χάνει το μονοπάτι. Επίσης έγινε μια πρώτη προσπάθεια να απομακρυνθούν πέτρες και κλαδιά που εμποδίζουν τη διέλευση. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και σε επόμενα βήματα θα γίνουν τα εξής:
1. Απομάκρυνση κλαδιών και βράχων από το μονοπάτι
2. Αποκατάσταση λιθόκτιστων τοιχίων
3. Αποκατάσταση πλακόστρωτου καλτεριμιού στη θέση Αη-Αλέξη
4. Τοποθέτηση χάρτη της διαδρομής σε εμφανές σημείο στο χωριό (πίσω από το κανόνι)
5. Τοποθέτηση σχετικών ταμπελών στο χωματόδρομο

Κλείνοντας θα ήθελα, εκ μέρους του συλλόγου, να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Γιώργο Κουστουρίδη, χωρίς την βοήθεια και καθοδήγηση του οποίου .. ακόμα εκεί θα ήμασταν. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί και με άλλα μονοπάτια.

Πηγαίνετε να περπατήσετε το μονοπάτι στα Αυλάκια. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΞΙΖΕΙ!


Κατά προσέγγιση, το κομμάτι του μονοπατιού που έχει σημανθεί


...και από πιο κοντά